Jak wykorzystać 18-miesięczny okres przejściowy przepisów techniczno-budowlanych? Praktyczne wskazówki dla inwestorów

Dokumentacja projektowa przygotowana zgodnie z dotychczasowymi przepisami techniczno-budowlanymi
Fot. Mikhail Nilov https://www.pexels.com/@mikhail-nilov

Zmiana przepisów techniczno-budowlanych – 18-miesięczny okres przejściowy

20 września 2026 roku rozpoczął się 18-miesięczny okres przejściowy dla stosowania dotychczasowych przepisów techniczno-budowlanych. Zgodnie z komunikatem Ministerstwa Rozwoju i Technologii, w tym czasie inwestorzy mogą sporządzać projekty zgodnie ze starymi warunkami technicznymi. Okres przejściowy obejmuje dokumenty składane do wniosków o pozwolenie na budowę, zgłoszenia budowy oraz uzyskanie odrębnej decyzji o zatwierdzeniu projektu. Kluczowym przepisem regulującym tę kwestię jest art. 102a Prawa budowlanego.

Projekty przygotowane według starych przepisów – zasady postępowania

Projekty sporządzone zgodnie z dotychczasowymi warunkami technicznymi nie wymagają przerabiania. Inwestorzy mogą korzystać z przepisów obowiązujących do 20 września 2026 roku, pod warunkiem złożenia organowi prowadzącemu postępowanie odpowiedniego oświadczenia o stosowaniu starych przepisów. Konieczne jest zachowanie spójności dokumentacji. Okres przejściowy obowiązuje do 19 marca 2028 roku. Inwestorzy nie mają obowiązku zmiany już gotowych projektów.

Nowe warunki techniczne – status prac legislacyjnych

Prace nad nowymi warunkami technicznymi, które zastąpią dotychczasowe rozporządzenie, wciąż trwają. Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje o kontynuowaniu prac nad projektem rozporządzenia. Nowe regulacje nie zostały jeszcze opublikowane, co budzi niepewność w branży budowlanej. Polska Izba Inżynierów Budownictwa (PIIB) wskazuje na potencjalne trudności związane z rozbieżnościami w ocenie projektów przez różne urzędy, ryzykiem wydłużania postępowań administracyjnych czy możliwością sporów i opóźnień. W przypadku braku szczegółowych regulacji stosuje się Prawo budowlane i zasady wiedzy technicznej. Według PIIB dotychczasowe szczegółowe warunki techniczne rozwiązywały szereg wątpliwości, których obecnie nie reguluje prawo.

Kiedy można korzystać ze starych warunków technicznych?

18-miesięczny okres przejściowy rozpoczął się 20 września 2026 roku. Stare warunki techniczne są dostępne dla projektów składanych do 19 marca 2028 roku, jeśli inwestor złoży wymagane oświadczenie. Dotyczy to inwestycji planowanych na lata 2026, 2027 oraz początku 2028 roku.

  • okres przejściowy wynosi dokładnie 18 miesięcy,
  • projekty przygotowane przed 20 września 2026 roku pozostają ważne,
  • każdy inwestor musi złożyć oświadczenie, by pozostać przy starych zasadach,
  • prace legislacyjne nad nowymi warunkami trwają, brak ostatecznej wersji aktu prawnego.

Branża budowlana zaleca regularne monitorowanie procesu legislacyjnego. Obecnie projekty stworzone w oparciu o stare warunki techniczne pozostają ważne, jeśli inwestor dopełni formalności wymaganych przez obowiązujące przepisy.

Małgorzata Nalepa Autor: Małgorzata Nalepa

Małgorzata Nalepa – architektka z 5-letnim stażem, specjalizująca się w projektowaniu domów modułowych i energooszczędnych, która pomaga inwestorom dopasować nowoczesne bryły do wymagających działek.